Ditmaal de combinatie tussen het digitale negatief, een fotogram en een techniek uit de 19e eeuw;
CYANOTYPIE
Ook wel blauwdruk genoemd of de internationale term blueprint.
Iets wat ik graag deel, zoals nu de Cyanotypie, inderdaad de blauwdruk!
Deze techniek werd ontdekt in 1842 door de astroloog John Herschel, hij zocht een manier zijn aantekeningen blijvend te kopiëren. Een techniek die ook edeldruk wordt genoemd, juist door het ontbreken van zilver, hoe onverwacht. Bij de “gewone” analoge foto wordt namelijk altijd zilvernitraat gebruikt. Zo’n afbeelding moet worden gefixeerd, wil je dat je beeld niet gaat verdwijnen. Iets wat onmogelijk was in die periode. De allereerste fotografische boekillustraties waren dan ook cyanotypies. (botanist Anna Atkins 1843)
De ingrediënten?
Slechts twee ijzerhoudende stoffen, zij vormen deze fantastische kleur samen met de zon. Dat is natuurlijk niet alles. Ook moet je beschikken over een geschikt negatief. Maar…, dat kan nu digitaal!
De oorspronkelijke foto hier is ook digitaal genomen en vervolgens verwerkt tot een geschikt negatief. Die twee stoffen worden voor het proces samengevoegd, dan met een kwast op een geschikte ondergrond gebracht.
Hier aquarel, maar ook katoen of linnen behoord tot de mogelijkheden. Dit alles gebeurd uiteraard zonder de zon. Na het drogen in een donkere ruimte, is je ondergrond klaar voor de belichting met UV licht. Het negatief wordt dan op het lichtgevoelig gemaakte papier geplaatst en belicht door de zon. Daarna volgt het meest spannende moment; Het spoelen met gewoon kraanwater!
Plots zie je dan de afbeelding verschijnen, werkelijk elke keer opnieuw een cadeautje voor mezelf.
Wat als je géén liefhebber bent van deze specifieke Pruisisch blauwe tint?
Géén probleem! Met een paar uiterst simpele huishoudelijke middelen verander je de afbeelding naar bijvoorbeeld sepia. Een aantal op rij; Thee, koffie, azijn, soda, citroensap of een restant wijn. Geloof me, er gaat een compleet nieuwe wereld voor je open, of je nu fotografeert met je geavanceerde reflex of slechts een smartphone...
(foto rubriek)