Tijd vliegt, inmiddels alweer het zevende beeldgesprek,
ditmaal met een kortstondige duik in mijn fotografische verleden.
De camera’s uit die tijd? Een analoge spiegelreflex, dan mijn eerste digitale camera, de Powershot G3 en die wonderlijke Lomografie set “Plastic Fantastic”!
De start van mijn experimentele fotografie avontuur, al weer twaalf jaar terug met vier simpele camera’s.
Sommige lezers zijn zeker bekend met de kreet Lomografie.
Lomografie is fotograferen met belachelijk goedkope analoge camera’s, vaak zonder het gebruik van de zoeker. Vooral niet teveel nadenken, simpelweg gewoon fotograferen wat je op je pad tegenkomt zonder je druk te maken over technische zaken. Ook experimenten met diverse technieken zoals dubbele belichting of overlapping van beeld wordt veel toegepast door Lomografen.
Eigenlijk alles wat “Not Done” is in de normale fotografie cultuur!
De camera's?
Regelmatig uitgevoerd in uiterst vreemde kleuren zoals knalblauw of kanariegeel en plastic lenzen, dus perfect voor het creëren van impressies.
Zoals hier het gebruik van de zogenaamde Supersampler, een camera met vier lenzen, elk verantwoordelijk voor een deel van deze opname. Het bewegen van het toestel tijdens de opname geeft dit bijzondere effect, wat natuurlijk verder kan worden versterkt in bijvoorbeeld Photoshop.
De zoeker?
Absoluut niet nodig, een onhandige puist die ik al bij de eerste opnames snel heb verwijderd.
Nadelen?
Zeker, je moet eerst de film ontwikkelen voor je het uiteindelijke resultaat kan bewonderen. Ook vertoond het beeld soms krassen die je “even” moet wegpoetsen. En helaas, je kan niet even wissen!
Daarnaast heb je een flinke dosis zelfvertrouwen nodig, zeker bij deze Supersampler! De heftige geluiden tijdens de opnames, het doorspoelen en dat knalblauw, plaatsen je ongewenst in het middelpunt van belangstelling.
Maar uitgerust met ook een “echte” camera om je nek geeft net iets meer zelfvertrouwen, zeker tijdens je eerste pogingen, zodat je toch redelijk ontspannen kan fotograferen.
Een absolute must om die ene impressie te vangen, je volledig laten meenemen door de omgeving. Juist om dat gevoel van die ene wandeling, wat je onderweg ervaart te vangen door deze simpele vorm van fotografie.
Je ziet, je hebt zeker géén camera van vele euro’s nodig!
Openstaan voor experiment, een beetje lef en een frisse blik zijn voldoende om met de meest eenvoudige middelen een heerlijk beeld te maken.
Dus ben je op zoek naar die “andere” fotografie? Zonder vele euro’s te verspillen?
Misschien is Lomografie dan iets voor jou!
Voorbeelden van Fotografie met de Supersampler; "The Walk".